Αργοστόλι: Εκδηλώσεις για τα 153 χρόνια ένωσης των Επτανήσων

Ρεπορτάζ: Άννα Κεκεμπάνου, Ιωάννα-Μαρία Καμούτση

Στις 21 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε παρέλαση στο Αργοστόλι για την ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα. Στα πλαίσια του εορτασμού, οι θεατές μπόρεσαν να δουν και παραδοσιακούς αγγλικούς χορούς.

Αν πάμε λίγο πίσω, τον Μάρτιο του 1864 ανάμεσα στις Μεγάλες Δυνάμεις ( Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία) και την Ελλάδα υπογράφηκε συνθήκη κατά την οποία τα Επτάνησα ενσωματώθηκαν στο ελληνικό κράτος στις 21 Μαΐου. Μέχρι τότε, η Ελλάδα βρισκόταν σε δυσμενή θέση και ήταν αποκλεισμένη από τις πιο πολλές διπλωματικές συναντήσεις. Με αυτή τη συνθήκη η Μεγάλη Βρετανία μαζί με τη Γαλλία και τη Ρωσία παραιτήθηκαν από τη προστασία των Ιονίων Νήσων.

Παραδοσιακοί αγγλικοί χοροί στα πλαίσια του εορτασμού της ένωσης

Στο τέλος της παρέλασης, το κοινό απόλαυσε ένα ξεχωριστό θέαμα με τους παραδοσιακούς αγγλικούς χορούς. Σύμφωνα με πληροφορίες που αντλήσαμε, οι παραδοσιακοί αγγλικοί χοροί διαφέρουν από τους δικούς μας δημοτικούς όπως θα δούμε και στα παρακάτω βίντεο.

Ένας από τους αγγλικούς παραδοσιακούς χορούς που παρουσιάστηκε ήταν ο “Χορός του Δάσους”. Οι χορευτές ήταν χωρισμένοι σε ζευγάρια, σχηματίζοντας κύκλους και παραλληλόγραμμα, δίνοντας έτσι ένα αρκετά εντυπωσιακό θέαμα. Επιπλέον, είχαν δική τους μουσική με όργανα όπως ακορντεόν, βιολιά και τύμπανο. Στη συνέχεια, χόρεψαν “τα κορίτσια του Πάσχα”. Ο χορός ήταν ίδιος με τον προηγούμενο, με τη μόνη διαφορά ότι ήταν εστιασμένος στις κυκλικές κινήσεις.

                         

Αφού μας παρουσίασαν αυτούς τους χορούς πήραν ένα τεράστιο χειροκρότημα από το κοινό. Εκείνοι με τη σειρά τους ευχαρίστησαν το κοινό και το προσκάλεσαν να δουν και άλλα από τα χορευτικά τους στην Πλατεία Καμπάνας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν ντυμένοι με στολές και άφησαν στους παρευρισκόμενους ένα “αποκριάτικο” κλίμα! Μικροί και μεγάλοι έφυγαν από την εκδήλωση με ένα χαμόγελο, εφόσον η μέρα τιμήθηκε με τη διεξαγωγή της παρέλασης και εκτός από αυτό διασκέδασαν με τους βρετανικούς χορούς.

Οι χορευτικές εκδηλώσεις έγιναν με τη συνεργασία του Δήμου Κεφαλλονιάς και της ΚΕΔΗΚΕ.

                                                        

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s