Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη Αργοστολίου: παρουσίαση βιβλίου

Ρεπορτάζ: Άννα Κεκεμπάνου, Ιωάννα Μαρία Καμούτση

Τη Δευτέρα 22 Μαΐου, στη Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη Αργοστολίου έγινε παρουσίαση βιβλίου του κ. Ιωάννη Παπαφλωράτου, με τίτλο «Ιστορία ελληνικού στρατού και ιστορία της Ελλάδος (1833 – 1949)». Το βιβλίο παρουσίασε ο υποστράτηγος Χρήστος Μπολώσης.

Αρχικά, ο κ. Μπολώσης έκανε μία μικρή περίληψη του βιβλίου, εστιάζοντας και αναπτύσσοντας κομμάτια της ιστορίας που ο ίδιος θεωρεί σημαντικά. Κάποια από αυτά είναι το Κίνημα στο Γουδί, το Κίνημα της Εθνικής Άμυνας και το Κίνημα Πλαστήρα. Σε αυτό το σημείο, ο υποστράτηγος “στάθηκε” αρκετά, τονίζοντας ότι οι Έλληνες έχουν χωρίσει τα κινήματα σε “καλά¨και ¨κακά”ανάλογα με τα συμφέροντα τους. Με αφορμή αυτό το γεγονός, θύμισε προέδρους ξένων χωρών και ανέφερε το πως συνδέθηκε το όνομα τους ανάλογα με τις πράξεις τους. Για παράδειγμα, ο Φιντέλ Κάστρο χαρακτηρίστηκε ως επαναστάτης στη Κούβα, ενώ ο Χίτλερ ως δικτάτορας στη Γερμανία.

“Η ιστορία δεν είναι προορισμένη να χαϊδεύει αυτιά, αλλά να ταρακουνάει συνειδήσεις”.

Με αυτά τα λόγια, ο υποστράτηγος παρέδωσε το μικρόφωνο στο συγγραφέα του βιβλίου κ. Ιωάννη Παπαφλωράτου. Από την ομιλία του αντλήσαμε πληροφορίες για τη μόρφωση και την επαγγελματική του πορεία. Το 1997 πήρε πτυχίο νομικής από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Κομοτηνής, ενώ το 1998 συνέχισε με μεταπτυχιακό στην Ολλανδία μέχρι το 2004 είχε ολοκληρώσει τη διδακτορική του διατριβή.

Όπως ο ίδιος μας είπε, μελέτησε πάνω από 530 βιβλία για να συγγράψει το παρών βιβλίο. Ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός, ότι το 90% των φωτογραφιών του βιβλίου δεν είχαν ξανά δημοσιευτεί. Από τα λόγια του Ιωάννη Παπαφλωράτου καταλάβαμε ότι είναι ένας άνθρωπος με αρχές, ήθος και πολλές γνώσεις.

Το βιβλίο του έχει συναισθηματική αξία για εκείνον και το αφιερώνει στο φίλο του Δημήτρη Κακάτσιο, ο οποίος απεβίωσε πρόσφατα.

Το παρακάτω τραγούδι μιλάει για το Κίνημα της Εθνικής Άμυνας και είναι διασκευή του Σταύρου Ξαρχάκου.

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s