Ομιλία κατά της Βίας των παιδιών

Στις  24 μαίου πραγματοποιήθηκε  εκδήλωση στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη με θέμα <<Η Βία κατά των παιδιών>>. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από  εκπαιδευτικούς   σχολείων και συγκεκριμένα από την Ευαγγελία Σκιαδαρέση όπου είναι Σχολικός σύμβουλος σε συνεργασία με τη Γεωργία Χαραλαμποπούλου, ψυχολόγος του Χαμόγελο του παιδιού.

Αρχικά η Κυρία Χαραλαμποπούλου μας εξήγησε τι ακριβώς είναι το Χαμόγελο του παιδιού και όπως μας εξήγησε πρόκειται για έναν οργανισμό ο οποίος είναι εθελοντικός και μη κερδοσκοπικός και ως σκοπός του είναι η βοήθεια που προσφέρει στα άλλα παιδιά από τις πιο μικρές ηλικίες μέχρι και σε παιδιά τα οποία έχουν ενηλικιωθεί. Όπως ανέφερε ο οργανισμός αυτός δημιουργήθηκε από ένα παιδάκι τον Ανδρέα Γιαννόπουλο το οποίο είχε καρκίνο και γράφοντας στο ημερολόγιο του θέλησε να δημιουργήσει ένα χώρο ο οποίος θα στέγαζε παιδιά τα οποία θα είχαν κάποιο πρόβλημα. Μετά πό λίγο καιρό ο μικρός Ανδρέας έφυγε από τη ζωή και το έργο του συνέχισε ο πατέρας του ο οποίος το κάνει και μέχρι σήμερα.

Στη συνέχεια η ψυχολόγος μας ανέφερε  ποια ακριβώς είναι τα συμπτώματα τα οποία έχει ένα παιδί το οποίο βιώνει τη κακοποίηση και όπως είπε τα συμπτώματα αυτά είναι το άγχος, φόβος , κατάθλιψη και πολλά ακόμα. Επίσης έδωσε και κάποιες συμβουλές σχετικά με το τι πρέπει να κάνει ένα παιδί όταν έχει κάποιο πρόβλημα αλλά και τι κάνει το Χαμόγελο του παιδιού σχετικά με το αν κάποιο παιδί αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα.  Επίσης ενημέρωσε ότι υπάρχει και η γραμμή 1056 με την οποία μπορεί να επικοινωνήσει οποιοσδήποτε.  Βέβαια έφερε και κάποια παραδείγματα παιδιών τα οποία έχουν υποστεί ή συνεχίζουν να βιώνουν το αίσθημα της βίας. Τα 2 αυτά παιδιά είναι από το Αγρίνιο.

Στη συνέντευξη που έγινε με τη ψυχολόγο και τις ερωτήσεις που της παρατέθηκαν σχετικά με το αν κάποιο άτομο το οποίο είναι θύτης και χρησιμοποιεί τη βία ως διέξοδο, η κυρία Χαραλαμποπούλου μας απάντησε ως εξής: Αρχικά θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η βία δεν προκαλείται μόνο από τους πιο μεγάλους σε ηλικία αλλά και τα πιο μικρά παιδιά. Ο θύτης χρησιμοποιεί τη βία γιατί ίσως και εκείνος να ήταν παιδί το οποίο να είχε κακοποιηθεί και έτσι με αυτό το τρόπο δείχνει ότι είναι δυνατός. Επίσης στην ερώτηση για το αν μπορεί να αντιμετωπιστεί η επιθετική συμπεριφορά του θύτη η Κυρία Χαραλαμποπούλου μας απάντησε: Πως θα ήταν καλό να υπάρξει μια προσέγγιση προς την οικογένεια του θύτη, αλλά και του ίδιου του παιδιού καθώς και στο σχολικό περιβάλλον ώστε να δουν από που προέρχεται το πρόβλημα αυτό. Και τέλος τη ρωτήσαμε ποια θα ήταν τα βήματα που θα μπορούσε να κάνει ένα παιδάκι που κακοποιείται και η απάντηση ήταν πως αρχικά θα μπορούσε να επισκεφτεί το Χαμόγελο του παιδιού από το οποίο θα υπήρχε και βοήθεια από συγκεκριμένους ψυχολόγους.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s