ΕΛΣΤΑΤ: Διαζύγια και διάρκεια γάμου στην Ελλάδα

Ανάμεσα σε ένα ζευγάρι και μέσα σε ένα γάμο σίγουρα θα υπάρξουν προβλήματα και τσακωμοί. Όταν όμως οι τσακωμοί υπερισχύσουν της ηρεμίας κι όταν η δυστυχία υπερισχύσει της ευτυχίας, τότε έρχεται το διαζύγιο.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο αριθμός των διαζυγίων διαφέρει ανάλογα με τη διάρκεια γάμου και ηλικίας των συζύγων. Σε άτομα ηλικίας 20-24 ετών παρατηρούνται 41 διαζύγια μέσα σε 2 χρόνια γάμου. Στα 5 χρόνια γάμου έχουν καταγραφεί 94 διαζύγια σε ηλικίες 25-29 ετών. Για τα ίδια έτη διάρκειας γάμου, ο δείκτης αυξάνεται σε 195 διαζύγια σε ηλικίες 30-34 χρονών και ταυτόχρονα μειώνεται κατακόρυφα στα 12 διαζύγια για άτομα από 40-44 ετών.

http://bit.ly/2qTHRKz

Οριστικές αποφάσεις διαζυγίων κατά τύπο διαζυγίου και Περιφέρειες εφετείων

Ενδιαφέρον αποτελεί και το γεγονός ότι αναγράφονται στοιχεία για τους τύπους των διαζυγίων, την υπαιτιότητα και τις Περιφέρειες των Εφετείων. Ένα διαζύγιο μπορεί να είναι συναινετικό, δηλαδή να γίνει με σύνεση και των δύο. Σε αυτή τη περίπτωση, το ζευγάρι δε χρειάζεται να οδηγηθεί στο δικαστήριο, ενώ αρμόδιος για τη “λύση” του γάμου είναι είναι ο συμβολαιογράφος. Ωστόσο, ένα διαζύγιο ίσως προκύψει από τη πλευρά μόνο της συζύγου ή του συζύγου αντίστοιχα, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στο δικαστήριο.

Συνολικά στην Ελλάδα, έχουν καταγραφεί 11.651 συναινετικά, 324 του συζύγου και 207 της συζύγου. Τα συναινετικά διαζύγια στην Αθήνα κυμαίνονται σε 4.639 ,του συζύγου σε 84 και της συζύγου σε 50. Αντίθετα στη Θεσσαλονίκη παρουσιάζονται λιγότερα διαζύγια. Συγκεκριμένα τα συναινετικά είναι 1.935, του συζύγου 36 και της συζύγου 25. Στη περιφέρεια των Ιωαννίνων παρατηρείται ακόμη μεγαλύτερη μείωση με 233 συναινετικά διαζύγια, 5 του συζύγου και 1 της συζύγου.

http://bit.ly/2qXZu74 

Γενικά στη όλη έρευνα παρατηρείται ότι ζευγάρια μικρότερης ηλικίας 20-34 ετών φτάνουν πιο εύκολα στο διαζύγιο, σε σχέση με άτομα από 40 ετών κι έπειτα. Αυτό δείχνει ότι ο γάμος σε μικρή ηλικία έχει περισσότερες πιθανότητες να διαλυθεί από ένα γάμο που θα γίνει σε μεγαλύτερη ηλικία (35 ετών κι ύστερα). Σε κάθε περίπτωση, ένας χωρισμός αποτελεί ένα δυσάρεστο γεγονός, ωστόσο κάποιες φορές είναι μονόδρομος. Έτσι ένα ζευγάρι θα πρέπει να είναι σίγουρο και ώριμο πριν ανέβει τα σκαλιά της εκκλησίας.

Advertisements