Η κρίση «χτυπά» κίτρινο… Ταξί: Μειωμένος ο τζίρος και είδος πολυτελείας για τους Έλληνες!

Επαγγελματίες του χώρου των ταξί μίλησαν στο μικρόφωνο της εγγυημένης είδησης και δήλωσαν ότι ο τζίρος τους έχει μειωθεί κατά πολύ. Απελπισμένο δηλώνει και το ευρύτερο κοινό.

Σύμφωνα με τον κύριο Δημήτρη, ο πρωτεύων λόγος που μειώθηκε η δουλεία στα ταξί είναι εξαιτίας της γενικής οικονομικής κρίσης που περνάει η χώρα μας. Επιπλέον, άλλος ένας λόγος που σύμβαλλε σε αυτήν την μείωση είναι η αύξηση του ΦΠΑ σε 13%. Ωστόσο, δηλώνει ευγνώμων διότι κατέχει δικό του ταξί και βρίσκεται σε καλύτερη θέση από οδηγούς που νοικιάζουν ταξί.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον μας προξένησε ένας οδηγός που νοικιάζει ταξί. Ο κύριος Λευτέρης είναι οικογενειάρχης και πατέρας 2 παιδιών. Όπως μας είπε δύσκολα τα βγάζει πέρα, αλλά κάνει ότι καλύτερο μπορεί για να ικανοποιήσει τις ανάγκες της οικογένειας του. Τα έσοδα της «μικρής του επιχείρησης» έχουν μειωθεί κατακόρυφα, με αποτέλεσμα να καλύπτονται αρκετά δύσκολα και οι βασικές τους ανάγκες.

Εργάζεται τουλάχιστον 15 ώρες την ημέρα, προκειμένου να μπορέσει να πληρώσει το ενοίκιο στο ταξί και για να έχει και δικά του έσοδα. Ωστόσο, τα έσοδα του είναι ελάχιστα και ανέρχονται στα 20ευρώ. Πενιχρό το ποσό για να μπορέσει να επιβιώσει μια ολόκληρη οικογένεια.

Όταν ρωτήθηκε γιατί δεν παρατάει το ταξί και να ασχοληθεί με κάποιο άλλο επάγγελμα, εκείνος μας απάντησε πως πλέον όλες οι δουλείες παρουσιάζουν μείωση των εσόδων κι επομένως απλά κάνει υπομονή και ευχαριστεί το θεό που έχει έστω και αυτά τα λίγα και μπορεί να θρέφει την οικογένεια του.

Επόμενος οδηγός που πήραμε συνέντευξη ήταν ο κύριος Γιώργος, ο οποίος νοίκιασε ταξί διότι όπως μας είπε δεν υπάρχουν δουλειές κι έπρεπε κάτι να κάνει. Τα ταξί στις μάντρες είναι πολλά και καθημερινά εγκαταλείπονται από οδηγούς επομένως, ήταν εύκολο για τον Γιώργο να βρει εργασία σε αυτόν τον τομέα. Δυστυχώς όμως, γρήγορα κατάλαβε ότι η δουλεία δεν είναι εύκολη κι όταν νοικιάζεις ταξί τα έσοδα είναι ακόμα περισσότερο μειωμένα.

Αρκετές ώρες στο τιμόνι περνάει και ο κύριος Κώστας, ο οποίος είναι μεγάλος σε ηλικία αλλά οι καθημερινές ανάγκες δεν τον αφήνουν να ξεκουραστεί. Νοικιάζει ένα ταξί μαζί με τον γιο του και μοιράζονται τις βάρδιες έτσι ώστε να εργάζεται ο καθένας τους λίγο λιγότερες ώρες και να βοηθήσουν μαζί την οικογένεια τους που τόσο αγαπάνε.

Το ταξί πια είναι είδος πολυτελείας

Στη συνέχεια του ρεπορτάζ ρωτήσαμε περαστικούς εάν και πόσο συχνά χρησιμοποιούν ταξί και οι απαντήσεις ήταν ίδιες για όλους. Οι περισσότεροι χρησιμοποιούν ταξί μόνο σε κοντινές αποστάσεις όπου θα δώσουν χρήματα το πολύ μέχρι 5 ευρώ. Άλλοι το χρησιμοποιούν μόνο όταν είναι πραγματικά ανάγκη, ενώ λίγες είναι οι περιπτώσεις αυτών που συνεχίζουν να καλούν ταξί χωρίς δισταγμό. Οι πιο πολλοί, προτιμούν να περιμένουν για το λεωφορείο ασχέτως με τις καιρικές συνθήκες και ασχέτως με το αν το λεωφορείο είναι γεμάτο με κόσμο.

Πλέον το ταξί για πολλούς Έλληνες θεωρείται σαν είδος πολυτελείας, εφόσον η οικονομική κρίση έχει τσακίσει όλα τα νοικοκυριά και οι Έλληνες πολίτες βγάζουν δύσκολα τα προς το ζην, μην έχοντας έτσι περιθώρια για «περιττά» έξοδα.

Βίντεο από ηχογραφημένη συνέντευξη (απόσπασμα):

Advertisements