Χορός

Ο χορός είναι ένα κομμάτι της ζωής μας. Όλοι ασχολιόμαστε με κάποιο είδος χορού είτε γιατί θέλουμε μέσα από αυτό να εκφράσουμε κάποια συναισθήματα που νιώθουμε, είτε επειδή πιστεύουμε ότι είναι κάποια διέξοδος. Υπάρχουν πολλά είδη χορού. Αρχικά οι ελληνικοί χοροί, οι ιταλικοί χοροί, οι ισπανικοί και άλλα. Εγώ θα αναφέρω τους ελληνικούς χορούς που υπάρχουν, και πολλά άλλα.

Αρχικά έχουμε τους αρχαίους ελληνικούς χορούς, στους οποίους ανήκουν οι Άννες, οι όρνιθες οι οποίες είναι ίσως και οι πιο γνωστές. Άλλοι αρχαίοι χοροί είναι η Βρυχαλία, Καρπαία, Κόρδακας, Υπόρχημα.

Συνεχίζουμε με τους νησιώτικους χορούς οι οποίοι εκτός  ότι είναι γνωστοί, δεν νομίζω βέβαια να υπάρχει κάποιος που να μην έχει χορέψει τουλάχιστον ένα νησιώτικο χορό είτε είναι μεγάλος σε ηλικία ή και μικρός. Κάποιοι χοροί νησιώτικοι είναι ο Ικαριώτικος, Μπάλος, Μαντινάδα, Σούστα, Πεντοζάλη, Συρτός.

Και τέλος έχουμε τους ποντιακούς χορούς που είναι οι πιο σημαντικοί λόγω της ιστορίας. Στους ποντιακούς ανήκουν το Κότσαρι, Κιζέλα, Σέρρα, Μαντήλια, Πυρρίχιος και πολλά άλλα.

Δέσποινα Λεοντή