H κατάσταση του άγχους…αντιμετωπίζεται;

Ρεπορτάζ: Άννα Κεκεμπάνου, Ιωάννα Μαρία Καμούτση

Όλοι έχουν αντιμετωπίσει κάποια στιγμή στη ζωή τους μία κατάσταση άγχους, όμως λίγοι είναι αυτοί που ξέρουν τι ακριβώς σημαίνει αυτό και με τι συνέπειες συνεπάγεται.

Η κ. Νικολέτα Χρυσανθίδου, ψυχολόγος στο Νοσοκομείο Αργοστολίου μας έλυσε όλες τις απορίες σχετικά με το άγχος και τις καταγράψαμε, έχοντας την ελπίδα να λύσουμε και πιθανές δικές σας. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από έναν ορισμό αυτού, στον οποίο αναγράφεται ότι το άγχος είναι μία γενική κινητοποίηση των αμυντικών μηχανισμών του οργανισμού.

“Έχει να κάνει με το τι νιώθω, με το πως φέρομαι και το τι σκέφτομαι. Δεν είναι ακριβώς συναίσθημα, είναι κατάσταση.”

Ένας άνθρωπος που βιώνει άγχος διακατέχεται από παράλογα συναισθήματα φόβου, τρόμου ή κινδύνου. Μπορεί να παρουσιαστούν πόνοι στο θώρακα, ενώ δεν αποκλείεται και η αυπνία. Μάθαμε επίσης ότι μια αγχώδης διαταραχή είναι κάτι σοβαρότερο από το άγχος, εφόσον το άτομο βιώνει καθημερινά ανησυχία και φόβο. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι το άγχος μπορεί να προκαλέσει παχυσαρκία ή ακόμη και νευρική ανορεξία. Ωστόσο, δεν είναι ακριβώς έτσι, γιατί υπάρχουν πολλοί παράγοντες που ωθούν το άτομο σε αυτές τις δύο παθήσεις και το άγχος είναι απλά ένας από αυτούς.

Το άγχος εκδηλώνεται σε άτομα κάθε ηλικίας και αυτό που μπορεί να κάνει κάποιος, όταν δει ένα αγχωμένο άτομο είναι να το υποστηρίξει συναισθηματικά και να το προτρέψει σε αναζήτηση θεραπευτικής βοήθειας. Όταν το άτομο αναζητήσει τελικά θεραπευτική βοήθεια, τότε ο ειδικός θα του κάνει διάγνωση και θα του συστήσει εξατομικευμένα προγράμματα με φάρμακα ή ψυχοθεραπεία ή τεχνικές χαλάρωσης. Μερικές από αυτές τις τεχνικές είναι η ύπνωση, ο διαλογισμός, η μουσική και η άσκηση.

Να θυμάστε το άγχος μόνο προβλήματα είναι ικανό να φέρει στο δρόμο σας, καθώς δε σας επιτρέπει να λειτουργήσετε με συγκέντρωση και να αποδώσετε όσο θα θέλατε. Διώξτε το άγχος κι όλα θα πάνε καλά!